Impadurirea terenului, infiintarea unei plantatii



Puieţii destinaţi împăduririi vor fi depozitaţi la şanţ sau în gheţării în cazul în care se înregistrează temperaturi ridicate.
          Când depozitarea se face în gheţării, peste gheţar se aşterne un strat de pământ bătătorit, astfel ca rădăcinile puieţilor să nu vină în contact direct cu gheaţa.
          Înaintea plantării se au în vedere următoarele măsuri:
-         puieţii se scot din depozite pentru aclimatizare cu cel puţin 12 ore şi se ţin în ape stătătoare ( şanţ umplut cu apă, bălţi ), fără a fi înecaţi, în vederea unei bune aprovizionări cu apă;
-         puietilor de foioase li se vor reinprospata taieturile rezultate din toaletarea radacinilor;
-         in timpul plantarii puietii vor fi tinuti in cosuri cu paie umede sau in galeti in care se pune putina mocirla.
Plantarea puietilor se face, in general, pana la nivelul coletului sau putin peste acesta, pentru a nu favoriza putrezirea tulpinii acoperite cu pamant.
La salcie plantarea se face cu 15-20 cm deasupra coletului, intrucat acestia au insusirea de a-si forma radacini pe toata suprafata ingropata.
Plantare puietilor se va realiza in gropi de 30/30/30 cm in plantatiile efectuate in teren nepregatit cu exceptia salciei care se planteaza in gropi de 50/50/50 cm .
La saparea gropilor se va urmari ca pamantul scos din groapa sa fie impartit in in doua parti formate din cele doua straturi si anume:
-         stratul superior mai bogat in humus;
-         stratul inferior mai sarac in humus.
Pamantul scos din gropi se va marunti bine, pentru ca atunci cand se va reintroduce sa fie bine afanat.
In gropa executata puietul se va planta astfel incat coletul acestuia sa fie la nivelul solului.se aseaza in prima faza un strat de pamant afanat pe fundul gropii care se taseaza; in jurul radacinilor se arunca mai intai pamantul mai bogat in humus iar apoi cel mai sarac.
Pamantul se aseaza si se taseaza usor cu mana. Dupa umplerea gropii se taseaza pamintul din nou si apoi se  asterne un strat de 2-3 cm grosime pamant afanat, care are rolul de a mentine solul reavan si de a-l feri de uscare si crapare.
In timpul plantarii, pe masura ce se astern diferitele straturi de sol in groapa si se taseaza, se trage usor de varful puietului, asigurandu-se astfel pozitia verticala si contactul complet al radacinilor cu solul; la terminarea plantarii se face verificarea prin incercarea de smulgere la care puietul trebuie sa reziste.
Este bine daca stratul de pamant afanat care se asterne pe sol in jurul puietului prezinta o forma concava, pentru a acumula apa din precipitatii.
Dupa ce a fost plantat puietul se va executa vatra prin mobilizarea solului in jurul puietului pe o suprafata dreptunghiulara avand dimensiunile de 60x80 cm la o adancime de 8-12 cm.
In cazul lucrarilor de impaduriri integrale plantarea puietilor se va realiza in locurile materializarte in teren prin picheti sau tarusi la schemele de 2x3 m in cazul plantatiilor de salcie si la schema de 2x1 in cazul celorlalte specii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu